XerxesDZB 1 (zon)

0 - 2

Mannen, 1, 2e klasse D

22 april 2018 14:00

XerxesDZB- ONA 0-2. (met de bus van de baas, naar de winst. En ditmaal verdiend!)

Het was warm en een zondag. De baas van de busmaatschappij uit Zwammerdam dacht: “laat de chauffeurs maar  eens van een zonnige zondag genieten. IK stuur wel”. Carla had dus een rustige dag en zat zwijgend  op de voorstoel. Ze hoefde niet bij te sturen deze reis. Of beter gezegd, durfde niet bij te sturen vandaag. Het was een rustige reis naar het Faas Wilkes sportpark in Rotterdam. De stad van de winnaar van de 100ste bekerfinale. (waar ze de Coolsingel opengebroken hadden, omdat een nieuw succes van Feyenoord na vorig jaar, de eerst twintig jaar niet verwacht mocht worden ).

Het ging deze zondag om een wedstrijd tegen XerxesDZB, een tegenstander die de punten hard nodig heeft. Wil ONA nog een rolletje blijven spelen in de strijd om promotie, dan moest er gewonnen worden vandaag. We mochten twee ploegen verwachten, die fel voor de winst zouden gaan.

De wedstrijdopdracht was snel en scherp druk zetten, het veld zo klein mogelijk houden en de tegenstander dwingen tot de lange bal. In balbezit niet direct diep spelen maar elkaar zoeken en echt gaan voetballen. (een kunstgrasveld  leent zich daar voor). Elkaar goed coachen de bal een boodschap meegeven. Niet lopen met de bal , maar hebben spelen. Het ONA spelconcept  van dit  seizoen.

Toen ik naar de eerste helft zat te kijken, kreeg ik het idee dat we de gehoorafdeling van Specsavers maar eens langs moesten laten komen. Want we zagen een ONA dat vrijwel overal op afstand verdedigde en het coachen van elkaar had verstaan als kankeren op elkaar en tegen de scheidsrechter (een referee van goede wille, die geassisteerd werd door een haast te eerlijke Roy en een rand criminele vlagger van de tegenstander.) (Lekker chauvinistische taal!!)

Het werd dus geen : ”een goed begin is het halve werk” en dat was jammer. Want ondanks de afwezigheid van Jaouad E ,Revelinio J, Khalid K, Rogilio S hadden we  een goede basiself staan . De bank was bezet door Mitch S, Dylian M, Quinten van S en Tygo van V (de A1 delegatie) en de behoorlijk gehavende Mike D voor noodgevallen.

Tijdens het eerste half uur zagen we een aantal goed opgezette aanvallen van ONA die allemaal vastliepen door slordige passing en veel geloop met de bal (onder meer Mark. M, Jaouad el J, Anouar Ch, Moestafa en soms zelfs Soufian en Robin.) We zagen overigens ook schoten van Jaouad ,Soufian ,Mark en Jeffrey. Maar de keeper , niet zo’n geweldenaar als de vorige keer kon ze stoppen. Individueel ging het soms wel goed. Robin zette Mark fraai vrij voor de keeper, maar daar eindigde het. Soufian schoot naast na een  aanval via Maik. Joeri, (de enige die goed coachte) en Jaouad. Maar het was te slordig. De verdediging deed het redelijk en Xerxes (veel minder spelend dan in hun uitwedstrijd) kreeg weinig kansen. Als een donderslag bij heldere hemel kregen we een penalty tegen Soufian zou geduwd hebben in het strafschopgebied bij een aanval van de tegenstander. Gelukkig kunnen wij bij ONA altijd denken, maar hij zit nog niet. Ze moeten eerst langs Erik. Ook ditmaal was het weer waar. Erik dook de zuiver ingeschoten bal uit de linkerhoek. (moest zich echt maximaal strekken ) en we konden verder. Erik moest ook nog een snelle reflex eruit gooien bij een van richting veranderde bal, maar daar bleef het bij. Met ONA in de aanval bereikten we de rust 0-0.

In de rust was het niet vrolijk in de kleedkamer. Het verwijten maken ging nog even door maar de gemoederen kwamen tot rust. Trainer Theo vroeger zich af of de spelers nu dwars dom of doof waren en vertelde nog een keertje wat er moest gebeuren. Zwijgen, druk zetten en voetballen, met het oog voor de medespeler. Geen nodeloze acties, maar de vrije man zoeken. Geen wissels voorlopig, maar werken. Naar een vlotte aanval kon Mark vrij voor de keeper net niet scoren. ONA speelde beter en had een groot overwicht. Onderbroken door een enkele tegenaanval, de verdediging Anouar (deed ook veel aanvallend werk) ,Syl,(had wat meer moeten stuwen ), Joeri (speelde degelijk  en plaatste goed) Maik (blijft onze man voor de moeilijke momenten) had daar goed oog voor,  bleven we gevaarlijk. Maar het doelpunt wou niet vallen. Moessi smoorde elke tegenaanval in de kiem , Jaouad el J was overal waar de bal kwam en was een beetje ongelukkig met zijn voorzetten en schoten Soufian en Robin wisselden in de tweede helft steeds slim van positie en Jeffry en Mark hadden geen geluk , maar er speelde weer een team. Theo dacht aan de schat op de bank en haalde er een pareltje voor de toekomst af.  Dylian maakte zijn debuut . Direct daarna was er een aanval over veel schijven en Jeffrey dacht laat mij dan de trekker  maar overhalen en het was 0-1.

Rust bij ONA . Paniek bij Xerxes. Twee aanvallende wissels. Het aanvalsdestructie bedrijf Mike D werd voorzichtig uit het verband gewikkeld en ging de verdediging steunen.  Er waren nog 25 minuten te spelen.  Het  laatste deel van de match was vermakelijk en spannend. De razendsnelle echt niet forse Dylian, joeg als een bromvlieg achter elke bal en ontfutselde verbaasde verdedigers voor ze het gevaar zagen het leer om een aanval op te zetten. Het lukte niet allemaal maar het was een plezier om te zien.

We waren er nog niet, maar 18 minuten voor tijd plaatste Joeri de bal prachtig in de voeten van de opstormende Anouar.. Er volgde een strakke voorzet die Robin kiezelhard inschoot. Natuurlijk vlagde de vlagger weer maar de scheids liet hem staan. Er volgden wat wanhoopsaanvallen van Xerxes. Twee dreigende schoten voorlangs. De buit was echt binnen. Soufian werd nog getorpedeerd en moest met een enkelblessures van het veld en met Mitch S kwam de tweede junior in het veld. Veel gebeurde er niet met 0-2 als eindstand eindigde de wedstrijd . Verdiend gewonnen op basis van een goede tweede helft.

Zolang we blijven winnen doen we mee voor de nacompetitie. Dat staat vast. De club mag tevreden zijn dat er in de jeugd zoveel talent zit. In mijn optiek kunnen we volgende seizoen een slag slaan met deze jongens. Wat goed is komt snel en dat is een heerlijke gedachte met het oog op het 100 jarige bestaan. Volgende week Concordia thuis . De busreis terug was deels vloeibaar.