M.K. (Manoj) Rampersad

ONA-DONK 1-3

Wil je een feestje vieren. Nodig je de buren uit om de feestvreugde te vergroten. Maken ze er een grote rotzooi van en je ontdekt dat ze bij het weggaan ook nog een doosje, met drie gouden munten erin, meegepikt hebben. Daar word je niet blij van. Vooral als je weet, dat het als je een beetje slimmer was geweest, helemaal niet had hoeven gebeuren.

Maar ja, achteraf is het gemakkelijk praten. De feiten liegen niet.

Bij ONA was men blij dat de wedstrijd door kon gaan. We konden een goede seizoenshelft afsluiten met een al heel goed ,maar mogelijk nog onverwachter resultaat. Een voor ONA recordpuntenaantal. 33 uit 12 wedstrijden.

Een minnetje was dat drie goede krachten uit de selectie niet konden spelen. (Maik Z, een werkdipje, Jaouad E, een hersteldipje en Mark , een motivatiedipje). Maar er stond een goed elftal in het veld. Een veld dat voor ONA begrippen redelijk bespeelbaar was. Alleskunner Anouar stond linksback en voor de rest was de opstelling ongewijzigd, na de wedstrijd tegen VVIJ. Daar kon het niet aan liggen. En het lag ook niet aan de scheidsrechter, die mannelijk spel tolereerde en de derby, goed ingrijpend, fluitend in de hand hield.

De pupil van de week, een kleine Hageman, scoorde beheerst, (onder het wakend oog van zijn vader) een gave goal. En het feest kon beginnen.

Tenminste dat leek zo, want het timide begonnen DONK kwam de eerste 20 minuten vrijwel niet aan de bal. De wal die ze voor hun keeper opgetrokken hadden kon niet doorbroken worden want de verdedigers en middenvelders wierpen zich, met doodsverachting ,steeds weer voor de bal en de ONA opbouw was te traag om echt effectief te zijn. Het kwam na een rush van Khalid langs de Lijn tot een voorzet op Mo ,die drie tegenstanders net niet af kon schudden en schotjes van Jef, Revo en Jaouad el J (ongrijpbaar , maar helaas niet altijd even effectief), Anouar (een beetje een kat in een vreemd pakhuis vandaag), Georgio en de veel naar het midden trekkend rechter spits Robin. DONK gaf in het eerste half uur een waarschuwing af. Een counter uitgevoerd door twee razendsnelle spitsen werd over gekopt.

Gaande de eerste helft liet DONK zich wat meer zien en het kwam tot enkele meestal door een counter ingeleide aanvallen. Alles leek volledig onder controle tot op het middenveld een dekkings fout gemaakt werd een verre voorzet volgde, de bal werd volkomen verkeerd geraakt door een aanvaller en stuiterde door een rare stuit langs Erik het doel in. Een gelukje , maar het stond 0-1.

ONA reageerde fel en Jaouad schoot na een combinatie met Robin en Mo scherp naast. Schoten van Robin en Jef na een combinatie met Georgio, Revo, Jaouad en Mo leidden tot corners en niet tot resultaat. Donk bleef dreiging in de uitvallen houden, maar ONA bleef uiteindelijk baas de eerste helft.

In de rust was het zelfvertrouwen in de kleedkamer groot. Bij deze krachtsverhoudingen moesten we toch kunnen scoren. Trainer Willem wees er wel op dat men niet uit positie moest gaan lopen en niet te gretig ten aanval moesten trekken ('Pas op voor de counter' zei hij profetisch).

In de tweede helft bekroop ons zo langzamerhand het gevoel dat dit een van die dagen zou worden, waarop het niet mag lukken. Een schitterende vrije trap van Robin. Keeper redt fraai. De aanval blijft door gaan. Mo schiet in. Een rondvliegend lichaamsdeel raakt de bal. De terugspringende bal weer tegen een zwaaiende arm van de keeper naast. Verbijsterend.

Even later een zelfde soort situatie. Een uitval van DONK, de bal gaat net voorlangs de goal, net langs een inglijdend been. Volgen weer twee kansen van een steeds meer voor de bal bewegend ONA. Een scrimmage loopt goed af voor de bezoekers. Na een half uur weer na een afspeelfout in de voorhoede, een messcherpe counter. De bal wordt op tijd breed gelegd en Erik is kansloos. 0-2

Er moest wat gebeuren. Moessi komt erin en Joeri gaat eruit. Achter dus een op een en nog meer druk naar voren. Het lijkt een goede ingreep. Jaouad zet, na een combinatie met Khalid en Georgio, scherp voor en Robin kopt goed in 1-2.

Er zijn nog tien minuten te spelen en het kan dus nog. Het frustrerende is dat er geen team aan gaat vallen maar een rijtje goedwillende hardwerkende einzelgangers, de tè gretige, ploeg valt uit elkaar. Er is wel druk, maar de aanvallen worden brokkelig. Wat verwacht kon worden gebeurde. De Donksprinters kwamen er nog een keer uit en het werd 1-3. En daar bleef het bij.

Verdiend? De grote voorman Dick Advocaat zei na de 3-1 overwinning van Feijenoord op PSV vandaag: "Als je met 3-1 wint is het verdiend", en wie ben ik om hem tegen te spreken.

Het was in ieder geval een spannende wedstrijd op een koude natte middag. Een meevallertje was het gelijke spel van Antibarbari. Van de 7 punten voorsprong op de naaste belager en naar ik dacht eerste tegenstander na de winterstop zijn er dus nog zes over. We mogen dus nog steeds spreken van een blij verrassend resultaat in de eerste competitiehelft. Al blijft een derby verliezen gewoon zuur. Maar er komt gelukkig nog een tweede ontmoeting volgend jaar. Eerst maar eens even van de winterstop genieten.