27 oktober 2019 14:00

Scheidsrechter

Y. (Younes) El-Hajouti

ONA-IJsselmonde 2-0

Drie clubs residerend op Varkenoord in Feijenoordcity (Maasstad-Tediro, basis in de ambtenarij, Lombardijen, kind van de zaterdag en DHZ, Door Houvast Zegevieren, hoe kan je het bedenken), kunnen op elkaars tafel kijken en hongeren naar leden. De concurrenten worden buren, de buren worden sympathieke buren, de sympathie wordt genegenheid, de genegenheid aantrekkelijkheid. Het leidt tot voorzichtige verliefdheid, een lange verloving en na 8 jaar tot een (verstands) huwelijk De tafel staat nog steeds op Varkenoord en er blijft honger. Maar nu naar succes. Van de vierde klasse ,naar de derde en via een kampioenschap naar de tweede klasse. Gezonde middenmoot met ambitie omhoog. ONA kan een springplank zijn op die weg.

ONA weet waar het voor komt te staan. De jungle tamtam heeft geleerd: "Een technisch bekwaam elftal met een viertal bovenmodale spelers, die het verschil kunnen maken. De aanval is het sterkste deel van de ploeg."

Het trainersduo, de oude rot Willem D en jonge hond Sylvester H, hebben met de ploeg een geweldige start gemaakt. Twaalf punten uit vijf wedstrijden. Wie had dat verwacht na ternauwernood ontlopen degradatie in het vorig seizoen. Maar het gaat nu om consolideren zoals Willem in de voorbespreking zei: "Het gaat ook vandaag om handhaven of afhaken."

De doping van vandaag zat in de beschuiten met muisjes, die bij de voorbespreking op tafel stonden, omdat de potentie in de ploeg weer eens bewezen was. Een kind gegenereerd en de productie begeleid tot aan de geboorte. Gefeliciteerd Mo.F (we weten dat je in alle bescheidenheid denkt: "Zonder mijn vrouw zou het me niet gelukt zijn." En gelukkig maar.)

De warming up was scherp, de scheidsrechter een pietje precies en de zon scheen uitbundig. De eerste aanvallende actie na het fluitsignaal van de scheidsrechter, die consequent floot en de wedstrijd ook als het even moeilijk leek te worden goed in de hand hield, was voor ONA. Maar gevoed door Khalid die weer zeer, soms te, actief was, voedde Mark M, een voorzet over de hele volgde en Jaouad el J schoot op de goal. De keeper (geen slechte) kon de bal keren.

Het wedstrijdbeeld was in het begin wat wisselend. De nr 17 van IJsselmonde liep geen stap teveel maar wisselde razendsnelle acties af met fraaie passes op lopende spelers. De verdediging had er van begin af aan goed het oog in en tot veel gevaar kwam het niet.

ONA was wat gevaarlijker voor de goal, maar was toch wat te slordig in de passing. Jaouad was soms niet te stoppen, behalve door geweld en we kregen zo rond de 18de minuut een vrije trap. Jeffry V (speelde heel onopvallend een dijk van een wedstrijd) plaatste de bal met gevoel in de 16 en Mo kopte na een snelle sprint genadeloos hard in 1-0.

IJsselmonde reageerde fel en er vielen nogal wat vrije trappen rond de middenlijn. Aanvoerder Mike moest een gele kaart accepteren, maar tot problemen voor Erik kwam het niet. Mo had de pech dat hij een zweepslagje kreeg en dat betekende voor hem het einde van de wedstrijd na een half uur. Georgio P kwam en alleskunner Anouar Ch kwam in de spits te staan. Zijn bewegelijkheid was even wennen voor de andere aanvallers. Hij ging toen maar weer eens op avontuur met de bal en werd in het strafgebied onreglementair gestopt. Penalty dus. Jaouad was even te gretig en schoot de bal in de hoek, waar de keeper al naar op weg was, dus bal gestopt.

Een paar minuten later weer een vrije trap op dezelfde plek als die bij de goal. Jef herhaald zijn kunstje en Mike dacht: "Wat Mo kan kan ik ook" en kopte de bal steenhard in. 2-0!

IJsselmonde was het even kwijt maar ONA kon de kansen die het kreeg niet verzilveren. Georgio schoot naast. Mark vond de  keeper op zijn weg en Yaouad en Jef schoten net naast. Tegen de rust werd de tegenstander weer was meer wakker er werd van een redelijke afstand geschoten maar de ballen vlogen naast of ver over. De rust kwam met een prettige 2-0 voorsprong. In de kleedkamer was de stemming rustig. De trainer gaf aan dat we de storm die op ons af zou komen niet zouden kunnen keren met frivoliteiten. En dat we wel moesten blijven voetballen.

In de tweede helft gooide IJsselmonde alles in de strijd. De verdediging kreeg het zwaar, maar speelde zakelijk. Als het niet anders ging vloog de bal over de zijlijn.

Kort na rust kwam IJsselmonde met de twee aanvallende vervangers. Joeri T groeide als laatste man in zijn rol gaf rust en greep daar in waar het moest en probeerde met zijn verre passes de aanval aan het werk te houden. Maar helaas slaagde de aanval er niet meer in om tot aanvaardbaar spel te komen. Duels werden te vaak verloren. De verdediging kwam onder onevenredig hoge druk te staan. Als de tegenstander er door kwam was er altijd Erik nog. Hij redde door snel uitkomen een paar griezelige situaties. De tegenstanders hadden bij een paar mogelijkheden het vizier niet goed afgesteld en schoten over. Erik redde de meubelen in een een tegen een situatie met een schitterende reactie. Het was echt vrouwen en kinderen eerst, een periode lang.

Het werd er niet beter op toen Revo na een niet kwaadaardig bedoelde onverstandige overtreding rood kreeg. Robin P kwam voor Mark en Anouar opereerde meer op het middenveld. Hij onderschepte daar een pass en kreeg vrije doorgang naar de goal maar de bal ging naast. Dat had de wedstrijd in het slot kunnen gooien. Ondanks de 10 tegen 11 situatie luwde de storm van IJsselmonde. En ONA kon de wedstrijd vrij rustig uitspelen.

In de laatste tien minuten kwam Ihab nog even voor Jef De wedstrijd was gespeeld. Hulde aan de verdediging voor de tweede maal dit seizoen werd de nul gehouden.

Eerlijk gezegd had IJsselmonde voor de inzet wel een goal verdiend. Maar de verdediging met Maik Mike en Khalid in een goede en Joeri en Erik in een uitstekende rol heeft de overwinning tot een verdiende gemaakt.

Antibarbari verliest van RVC en na deze overwinning staat ONA weer bovenaan. Als RVC de inhaalwedstrijd wint is het feest weer over. Maar het is best leuk voor nu.

En wie weet? Typerend voor het gevoel van verbazing, die er bij sommigen heerst is de opmerking: "Als we zo doorgaan zijn we voor de winterstop veilig."

Het is leuk bedoeld natuurlijk maar ik denk dat we daarmee te kort doen aan de selectie en de trainersstaf. Er staat echt een team en "de kracht van samen" boven het vorige verslag is geen loze kreet.

Volgende week weer een nieuw avontuur. Rijdt U mee met de bus?