VUC-ONA 3-0. Vechtlust verliest van vermogen.

Scheidsrechter

W. (Wieger) van Hamersveld

VUC-ONA 3-0

De eerste uitwedstrijd in de eerste klasse. Tegen VUC, een meer dan honderd jaar oude grootmacht in het voetbal. Voorwaarts Utile dulci Combinatie (vrije vertaling: Voorwaarts! Het nuttige leidt tot het aangename).

De club van de Goddelijke Kale, Bertus de Harder (winnende goal watersnood wedstrijd Frankrijk-Nederland, Ereburger van Bordeaux en ook de club van Tinus Osendarp, voetballer die atleet werd, twee bronzen medailles op 100 en 200 meter op de spelen van 1936 (de snelste blanke ter wereld), helaas fout in de oorlog (“onderging zijn gerechte straf en verdween in de vergetelheid”).

Bij ONA dachten we: “Zou daar nog iets van over zijn”? Nou dat hebben we gemerkt vandaag .

Een ploeg met Lengte, Kracht, Techniek en Snelheid en waar het nodig leek de nodige Hardheid, stond tegen een met vechtlust geladen, in doorsnee minder fysiek sterk, conditioneel minder, tot een geringer baltempo instaat, maar als team spelend ONA. De wedstrijd stond onder leiding van een voortreffelijk fluitende 24 jarige scheids, die als een projectiel de ranglijst zal beklimmen.

Een groot veld met een Covid vrije grote tribune. Een leuk voorwedstrijdje tussen de toekomstige vedetten van ONA onder acht en VUC onder acht.

De hoofdwedstrijd werd op gang gefloten en we zagen meteen hoe het spel gespeeld ging worden.

Bij balbezit tegenstander trok ONA zich terug tot tien meter voor de middellijn en probeerde het de verdediging gesloten te houden. Lange ballen moesten zo mogelijk onderschept worden en de mandekking moest scherp zijn.

Het viel allemaal niet mee. VUC was continu op de ONA helft, de lange mannen werden gemakkelijk gevonden. Werd de bal onderschept dan duurde het te lang voor er een pass kwam. Het hebben, spelen concept kwam er niet uit.

VUC was in alle opzichten te sterk. En er kwamen goede kansen voor VUC. Na 8 minuten de eerste corner tegen. Scherp voor. Kopbal op de kruising, terugkaatsende bal nipt over.

Even later vrije trap 100, kans. Op de paal. ONA probeert gedoseerd aanvallend iets terug te doen, Fahri  M kopbal over. De dribbelaars Jaouad el J en Fahri hebben direct twee man op hun nek, Azziz krijgt geen centimeter ruimte.

Wanneer er snel van speelkant gewisseld kan worden komt er wat gevaar soms, dan is Jaouad op zijn best. Azziz B worstelt zich eenmaal door de verdediging heen na een diepte pass van Jeffry. In de  drukte om hem heen komt hij niet tot een schot.

Het grootste deel van de tijd is de bal voor VUC. Ze hebben tot onze geruststelling het vizier niet op scherp staan. Tien minuten voor rust verlegd Fahri het spel naar links, Jaouad maakt zich vrij, kapt zijn man tweemaal uit, heeft met links binnen de zestien een goede 100% kans, maar wil met rechts schieten (een beweging te veel en kans weg).

Een  minuut later is de bal al weer voor onze goal. Een spits kans de bal op 20 meter aannemen recht leggen en ongehinderd een boogbal geven die vriend en vijand en helaas ook Erik niet verwacht. 1-0, dik verdiend. Maar het had ook andersom kunnen wezen. Tot de rust geen rampen meer gelukkig.

In de rust realiteitszin, maar geen defaitisme. We gaan er gewoon tegenaan en proberen wat meer aan te vallen!

De fysieke schade wordt opgenomen. Klippie kan na een paar stevige aanslagen niet meer verder. Revo J heeft volgens Koen en uw verslaggever een klein breukje in zijn onderarm. Revo wil het blijven proberen en wordt door Koen stevig ingezwachteld en gaat verder proberen zoveel mogelijk buiten de duels te blijven. Wordt het te erg dan gaat hij eruit. Voor Klip komt Ismael M, en het elftal wordt omgezet.

Het werkt niet direct.

46ste minuut. Een vrije trap. Een scherpe harde voorzet. Een koppend hoofd vlak bij het doel. 2-0. Een knappe goal.

Even had ONA het moeilijk maar na tien minuten begon men het spel in handen te krijgen.

Oogstrelend was het niet maar wel hartverwarmend. Ona komt meer voor de goal. Azziz schiet naast, een schot van Fahri wordt gepakt. Georgio en Jef bikkelen en winnen duels. Jaouad verdedigt mee als nodig. Nomen F ging steeds sterker spelen, Joeri en Revo hielden het achter dichter. Joeri scoorde bijna uit een corner.

Na 70 minuten was het op voor Revo en Yassin liep een serieuze kaakblessure op. Maik Z vierde zijn rentree en Mango werd rechtsbuiten. Erik moest nog een hard schot killen maar toen Maik binnen de zestien een karate ingreep deed om een doelpunt te voorkomen, kwam dat na een penalty toch. 3-0, einde wedstrijd.

Een dik verdiende nederlaag tegen een tegenstander die ons duidelijk maakte dat het een zwaar seizoen gaat worden.

Maar dat wisten we diep in ons hart al. Elke wedstrijd leren we wat bij. Het sterkste team heeft de wereld nog niet gezien. Onze strijdlust is een goed wapen. Als we voor elkaar blijven gaan komen er best wel punten.

Volgende week 't Zand. Ik heb me laten vertellen dat Brabanders er een hekel aan hebben over de rivier te gaan.