2802RZ
GOUDA
tel. 0182-515804

ONA-TOOFAN 9-0

De tegenstander van deze zaterdag was het Haagse Toofan. De Haagse club is opgericht rond 1960. Veel Surinaamse studenten kwamen in die periode in Nederland studeren en werken. Ze zochten steun bij elkaar en richtten een vereniging Manan (bezinning) op. Een twaalftal sportievelingen startten een voetbalclub Toofan (storm). Na een bewogen voetbalhistorie speelt de club nu bij ONA in de vijfde klasse.

Er staat een ladder tegen de muur van de vijfde klasse. Die moet je op om naar de vierde klasse te klimmen. Als je van de vijfde verdieping afgegooid bent en aan de voet van de voetbalcompetitieberg terecht gekomen bent, weet je wat je te doen staat als club met traditie. Klimmen, klimmen klimmen.

Als je dan drie wedstrijdjes wint, moet je niet denken dat het verder wel automatisch omhoog zal gaan. Als dat het geval is zal je zien dat je nog lang tegen die muur moeten aankijken.

Waarom zeg ik dit. Omdat er in eerste helft een slap en slordig spelend ONA in het veld stond. Ja we stonden in de rust met 2-0 voor, maar de match was niet om aan te zien. Uw verslaggever miste de bespreking, de opstelling stond niet meer op het bord en in het veld liep een groep ongeregeld een beetje te ballen. Het was al een hele belevenis als de bal vijf maal achterelkaar bij hetzelfde kleur uit kwam. Er stonden vaak 20 mensen op de helft van Toofan. En soms  was er paniek aan de Ona kant, omdat er zo nu en dan een hardloper ontsnapte die ingehaald moest worden. Als er echt gevaar dreigde, deed keeper Max Sluyter zijn werk goed.  Aziz el Bouzatti, de beste man aan ONA kant deze wedstrijd was al in de eerste aanval dicht bij een treffer. Geogio Petrides loste ook nog een goed schot, maar de Toofan keeper bleek de beste man van zijn ploeg te zijn en stopte de bal. Jeffry Velberg was de eerste die fraai scoorde, 1-0. Het spel was rommelig en slordig. Toch werd het voor de rust nog 2-0 door een kopbal van Jeroen Kampferman uit een corner.

Ik heb een donkerbruin vermoeden dat trainer Syl Hageman een hartig woordje gesproken heeft in de rust, want er kwam een heel ander ONA uit de kleedkamer, dan dat er in slofte.

Het tempo ging omhoog en het vizier was op scherp gesteld. En de goals vielen als rijpe appelen. Aziz scoorde direct uit een vrije trap, 3-0. Jeroen K dacht, kan ik ook en maakte de vierde goal. Aziz voor 5-0, Mick van der Kaa scoorde de 6-0, een harde kopbal van Aziz was de 7-0, Jeffry V met de 8-0 en Jeroen K verzorgde het slotaccoord  "De NEGENDE VAN ONA"

Dat er tussendoor nog een strafschop gemist werd vertellen we maar niet. Wat zeker het vermelden waard is: Tim Dol (17 jaar) maakte tijdens de tweede helft zijn goede debuut in het eerste (ONA zit gelukkig niet slecht in de goede keepers).

Blijdschap alom. Maar gelukkig een verstandige trainer, die goed in de gaten heeft dat je van wedstrijd naar wedstrijd moet blijven denken. Vooral als het heel goed gaat. Volgende week naar Gouderak. Daar zijn meer favorieten over de dijk geblazen. Voorlopig staan we aan de leiding.