ONA-WIK 3-0

Willen Is Kunnen, (WIK) werd in 1919 opgericht door werknemers van de HAAGSE Gasfabriek en De Beroemde HAAGSEHOPJES Fabriek van Rademaker.

In hetzelfde jaar ontstond in de Korte Akkeren in Gouda de vv Ontspaning Na Arbeid (ONA).

Leuke pot zou je zeggen als twee zulke ervaren clubs met een lange geschiedenis van hoogte- en dieptepunten elkaar tegenkomen in de vijfde klasse amateurvoetbal na een late beslissing om over te stappen naar het  zaterdagvoetbal.

Leuk is anders zei iedereen tegen Uw verslaggever; die nog steeds door ogen van anderen (Martin dank) wedstrijden moet zien helaas.

Vanaf het begin zat het al niet goed. Niemand van de WIK begeleiding liet zich zien in de bestuurskamer. Wat toch een goed gebruik is. De scheidsrechter floot voor het begin en dat is haast  het enige wat door de WIK spelers en toeschouwers, niet van negatief commentaar werd voorzien.

ONA startte voortvarend en na vijf minuten zorgde Georgio Petrides al voor een voorsprong met een goed ingeschoten vrije trap. Dit was even slikken voor de Hagenaars. En het was direct ellende. De beuk ging er meteen in. Trainer Syl Hageman was zo verstandig geweest (WIK, heeft deze competitie al getoond geen fan te zijn een geweldloze samenleving) rustig te blijven en niet in te gaan op provocaties en dat werkte gelukkig wel goed. Maar het werd geen leuke wedstrijd. WIK kon echt wel voetballen, maar ze hadden vaak meer aandacht voor het raken van de tegenstander dan van de bal. Toen Georgio van ruim dertig meter een lob losliet die in de door de doelman verlaten goal plofte, floot hij af voor buitenspel, een vorm van zelfbescherming dacht menigeen. Het bleef nog 1-0.

De scheidsrechter had iets meer gewicht dan overwicht, maar dat is wel te begrijpen als je zoveel fysiek geweld om je heen ziet. Hij bracht de wedstrijd tot een goed einde en dat was moeilijk genoeg, aldus Jurgen Veldman van radio Gouwestad.

Het werd wel 2-0. Yassine Yaacoubi sloot een aanval af met en goed schot, waar niets op aan te merken viel. De schermutselingen op het veld bleven doorgaan en tot veler verbazing stonden er na 45 min nog 22 spelers op het veld.

RUST.

Jammer genoeg bracht de rust, geen rust in het WIK gezelschap. In de tweede helft was het speltype niet anders dan ervoor. Het leek meer op een protestbijeenkomst dan een partij voetbal soms. Een positief punt was dat de begeleidende dames langs de lijn luid en duidelijk lieten horen, dat er in Den Haag geen sprake is van vrouwenemancipatie problematiek.

Tussen de bedrijven door scoorde de jonge Jonas Ernst 10 minuten voor tijd zijn eerst competitie doelpunt.  Jonas was na rust gekomen (Syl wisselde zijn hele bank leeg).  Zodat ONA met 3-0, echt een duidelijke verwinning behaalde. En virtueel weer naar de eerste plaats steeg (ESDO zal die, na de inhaalwedstrijd ,wel weer overnemen denk ik. Maar voor het oog is het leuk).

Trainer Syl startte met Max Sluyter in de goal, Lucas Spoormaker, Joeri Terlouw, Mick van der Kaa, en Ihab Hamdoeni in de verdediging. Stefan Kaptein, Georgio Petrides, en Jessy Hoekstra het middenveld en Marc Meewezen, Jeffry Velberg en Yassine Yaacoubi in de aanval.