2802RZ
GOUDA
tel. 0182-515804

ONA-DE STER  6-0

Het is moeilijk bescheiden te blijven, als je na  zeven wedstrijden 21 punten veroverd hebt.

Natuurlijk, we spelen in de vijfde klasse en dat is geen top, maar als je nog maar 1 punt nodig hebt om zeker te zijn van een periodetitel, mag je redelijk tevreden zijn.

Een stukje geschiedenis vooraf. Nederland had vroeger gebieden in het verre buitenland veroverd. Daar waren we vroeger trots op (NU moeten we ons er voor schamen). En we hebben er veel welvaart aan te danken. In het eilandengebied Indonesie (vroeger Nederlands Indië genoemd) leefden onder de vele volken op het eiland Java, de Javanen. In Suriname, een andere in Zuid Amerika gelegen kolonie, hadden we vele plantages, er woonden relatief weinig mensen en er was veel werk. De Javanen werden als contract arbeiders “geworven” en er ontstond een Javaans-Surinaams bevolkingsdeel. Toen in 1975 Suriname zelfstandig werd, zijn er nogal wat javaans surinamers naar Nederland geemigreerd (het bloed kruipt waar het niet gaan kan).

Een groepje sportievelingen uit deze mensen richtten een culturele-  en voetbalclub op: DE STER. En die sloot zich 24 oktober 1975 aan bij de KNVB. Ze wilden de eigen traditie bewaren en gewoon lekker voetballen. Tegenwoordig spelen ze na veel wisselingen bij ONA in de vijfde klasse.

Een Lichamelijk Sterke sportieve tegenstander, die niet ging schoppen, toen ze de mindere ploeg bleken. Maar verdedigend lang goed stand hield.

Na het eerste fluitsignaal van de, zeker in mijn ogen, jonge scheidsrechter, die er best gaat komen, nam ONA direct de touwtjes in handen. De Ster werd vast gezet op de eigen helft en het druk zetten begon. De strijd speelde zich vrijwel de hele eerste helft af op de helft van DE STER.

De aanvallen van ONA zagen er op het oog soms aardig uit, maar werden ontsierd door slordigheid. Nadat er wat kansen en kansjes gemist waren kreeg ONA na een kwartier een vrije trap even buiten het strafschopgebied. Jeroen Campferman legde zorgvuldig de bal neer en stuurde hem fraai naar de boven hoek waar de toch niet kleine keeper veel te laat arriveerde, 1-0. Goeie Goal.

Het bleef aanvallen en verdedigen maar behalve een fraaie solo van Jeffry Velberg die eindige met een knal op de lat gebeurde er niet veel spectaculairs. Tot er vlak voor de rust een fraaie aanval over veel schijven bij de doorsprintende Jeroen C belandde, die er wel raad mee wist, 2-0. Een goal uit het boekje.

RUST

De stimulerende woorden van trainer Syl Hageman en de thee hadden kennelijk uitwerking gehad, want in de 47 ste minuut brak Yeffry V op links door. De bal kwam voor de goal en Aziz el Baouzzatti schoot geplaatst in de verre hoek, en het was 3-0.

In de 50
ste minuut werd Marc M onderuit gehaald binnen de 16 meter, Jeroen ontfermde zich over de penalty, 4-0. Nordinne Foutouhi, weer uit een vrije trap, zorgde voor 5-0. Er werd ruim gewisseld door de trainer. En het spel werd niet minder en helaas ook niet beter... In de slotfase schoot Jaouad Essanoussi van afstand de bal langs de grabbelende keeper, 6-0 en de eindstand.

Een ruime overwinning. Het vooruitziend bestuur had een zanger ingehuurd en de stemming was goed. Nu volgende week, met de BUS, naar weer een STAR, de Wanica STAR. Ook weer een club met een geschiedenis.

Op zoek naar het punt voor de periode titel en mogelijk meer. Ik wil wedden dat daar, ook stiekem, niet gerookt mag worden.