ONA 1 – PVC 1: 2-1. Eerst verzaken, daarna strijden in Gouda’s nieuwe buitenbad.

2 - 1

PVC 1 (zon)

Mannen zondag, 1, 3e klasse C

2 oktober 2016 14:00

Scheidsrechter

Nabi, F.

We beginnen te begrijpen wat de gemeente Gouda met het ONA complex van plan is.

In voorjaar en zomer een multifunctioneel sportveld, in nazomer en herfst een kleuterzwembad voor de wijk. En in de volle winter een wijkijsbaan, waarbij de kantine als koek en zopie kan dienen.

Een fantastisch idee, maar bij een voetbalseizoen over 9 maanden geen reële optie. En zo kwam het dat we op het eerste regenweekend van de nazomer met zwemvliezen het aan het eind van de wedstrijd bijna blank staande veld moesten bespelen. We hebben weer bestuurskracht in Gouda en het is dus te hopen dat men snel aan het omhooghalen van het veld gaat beginnen. Het was een treurig gezicht zondag.

Het veld zou in het nadeel moeten zijn van  PVC, (Pede Volucri Cogimus , “wij bedwingen met gevleugelde voet “) want het was meer een veld  voor stampende modderlaarzen dan lichtvoetige snelheid, maar dat liep heel anders. De grote mannen van PVC aangestuurd door hun nummer 3, namen het spel in handen, met veel lopende mensen en sportieve maar genadeloze tackles. ONA zwalkte over het veld. Verdedigers wisten niet wie ze moesten verdedigen. Middenvelders en aanvallers reageerden steeds te laat en de duels gingen voortdurend verloren. Het was een nat slap aftreksel van het echte ONA, dat voortdurend achter de feiten aan slofte. Het was gelukkig dat keeper Erik de enige was die zijn normale niveau haalde. Anders was het na 8 minuten al raak geweest. Hij stopte prachtig een hard schot van zeer korte afstand na een PVC combinatie waar ONA geen been tussen kreeg. Er volgden nog twee kansen, maar Erik hield het schip boven water.  Na en half uur was het echt raak. Mike D liet zich kinderlijk wegzetten en het scherpe schot in de hoek was zelfs Erik te machtig: 0-1. Deed onze veel geroemde aanval dan niets? Inderdaad, zij zijn op een aanvalletje na niet dreigend voor de goal geweest de eerste helft. PVC kreeg nog twee goede kansen, maar er werd naast geschoten. Tot overmaat van ramp liep onze strateeg Soufian CH een liesblessure op en moest uiteindelijk vervangen worden door Khalid K, die na zijn tripje naar Frankrijk op de bank begon. Bij het rustsignaal van de goed fluitende scheidsrechter (die mannelijk spel tolereerde en vaart in de wedstrijd hield door vaak voordeel te geven in situaties waar een vrije trap ook een mogelijkheid was geweest) slofte een te neergeslagen ONA naar de kleedkamer.

Trainer Theo, die de dag tevoren met Gert van S en een deel van de selectie en een paar werkers van onze trouwe aanhang, een wereldprestatie geleverd had met het leggen van een tegelveld van driehonderd M2, achter het clubhuis, hield niet de verwachte donderspeech, maar legde rustig de zere plekken bloot en maakte duidelijk dat er gewerkt en samengewerkt zou moeten worden om deze match nog uit het vagevuur te slepen.

En het werkte. De tweede helft begon met een scherper en feller ONA. De tegenstander kreeg minder ruimte en maakte dus meer fouten. Na vijf minuten vrije trap op 25 meter van de goal. Youssef Z tikt slim naar maatje Jaouad E en die brengt zijn nogal doorslaande agressiemeter tot rust met een fraaie schot in de hoek. De keeper (geen slechte overigens) is kansloos: 1-1. ONA nam het gevecht geheel in handen en na 25 minuten maakte de hard werkende Jeffrey H zich goed vrij, lanceerde Youssef, die speelde de bal naar de zich vrij lopende Jaouad en het was 2-1.

Vreugde aan de kant en in het team. Nu nog de derde maken en het is klaar. Maar dat ging niet zo gemakkelijk als anders. PVC bleef vechten en ging nog wat steviger spelen. Vooral ERIK kreeg een paar keer een aanslag in zijn doelgebied te verwerken. Gelukkig had de scheids er goed het oog in. Milo M vroeg om een wissel, verstandig, hij was leeg en Maik Z kwam. Vijf minuten later kwam de niet meer okselfrisse Jeffrey van het veld en maakte de blonde pijl Kevin de J zijn opwachting.

De spanning bleef. PVC ging wat meer klagen en dat leverde een speler zijn tweede gele kaart op en dus rood, na een handsbal in het ONA strafschop gebied en tegelijkertijd twee aanvallende fouten, dus vrije trap ONA. De scheids hield niet van zeuren. Ook Youssef en Syl ondervonden dat. Erik hield het doel schoon en de drie punten waren binnen. Moeizaam, dat wel. Maar door het spel in de tweede helft wel verdient. Als je je zo kunt herstellen na een waardeloze eerste helft en toch nog wint, zie ik wel licht aan de horizon. Speculeren op grote dingen in de toekomst heeft geen zin. Er zijn nog veel te veel klippen te omzeilen. Maar 15 uit 5 is niet slecht om mee te beginnen. Volgende week Stolwijk. Dat is vooral voor ONA geen gemakkelijke.