Niet alles is, zoals het lijkt (Spartaan'20 - ONA 5-0)

11 oktober 2020 14:30

Scheidsrechter

R. (Rob) Wassink

SPARTAAN20-ONA 5-0

Wanneer je een uitslag als deze hoort of ziet, denk je misschien dat SPARTAAN20, ONA een wedstrijd lang over het veld gejaagd heeft. Maar als je dan hoort dat de 1-0 pas in de 69ste minuut viel de 2-0 in de 83ste en de laatste 3 in de laatste 4 minuten bekruipt je toch het idee dat het toch nog een echte wedstrijd geweest is.

Nu zult u zeggen: “Dat weet je toch, je hebt het zelf gezien”. Maar dat is niet zo, want uw verslaggever was vanwege de corona dreigingen niet van de partij. U en ik moeten het hebben van betrouwbare getuigen ter plekke: Willem D de trainer en Martin v d H, de bestuurs-vertegenwoordiger.

De locatie is mij bekend uit een wedstrijd, jaren geleden, tijdens een kort verblijf van ONA in de tweede klasse. Een schitterend complex riant aan een park gelegen met een prachtige tribune en  een aardig gezellig bestuur. ONA verloor daar verdiend, toen. Nu was dit volgens mijn zegslieden hetzelfde.

De reis naar Rotterdam verliep, geheel volgens de coronaregels, gemondkapt en met veel gezonde ruimte.

De dug-outs werden bezet door de trainer de leider en de verzorger. De reserves zaten op de tribune op eerbiedige afstand.

Keeper Erik van der L, Anouar Ch, Maik Z, Ihab H, Jaouad E, Mike D en Aziz B (moest tijdens de warming up afhaken wegens een kuitblessure) waren niet inzetbaar. De trainer had dus niet zoveel keuzemogelijkheden voor de opstelling.

Hij toverde toch een vechtlustig hardwerkende, in de loop van de match steeds jonger wordende, ploeg in elkaar. Senna N, maakte zijn debuut als keeper voor ONA 1 (deed dat boven verwachting goed, hij was een goede vervanger voor Erik).

Nordin F, Didier K, Joeri T en Yassin A vormden de verdediging. Het middenveld was voor Georgio P, Jeffry V en de wat gekreukelde Revo V. In de voorhoede acteerden Yassin M (mango), Fahrid M en Jaouad el J.

In de eerste helft had de thuisclub wel meestal het initiatief, maar de verdediging stond als een huis en Senna hield zijn doel gemakkelijk schoon. ONA speelde goed mee maar kwam weinig voor de goal. Jaouad scoorde een keer fraai maar stond meters buitenspel, en Georgio kwam na een aardige aanval tot een schotje.

Echte kansen kreeg ONA niet. Maar de verbinding tussen de voorste drie en het middenveld was door de toch redelijk zware druk matig. Met de 0-0 bij de rust was ONA best tevreden. Vervelend was dat Nordin in de 37ste minuut vervangen moest worden nadat bij een val zijn arm uit de kom schoot ( uiteindelijk moest die in het ziekenhuis gereponeerd worden). Junior Ismael M kwam in het elftal.

De boodschap in de rust was, geconcentreerd blijven verdedigen en de ogen open houden voor een snelle spelverplaatsing. Een beetje met het gevoel van “je kan nooit weten”.

Na de rust bleef het nog twintig minuten dicht bij ONA. De druk werd steeds groter, het verschil in speelsnelheid werd soms schrijnend. De kracht vloeide langzamerhand uit de benen. De voorhoede kwam niet aan aanvallen toe. Er kwamen steeds meer grote kansen voor SPARTAAN20.

De grote atletische spits werd steeds gevaarlijker. Senna dook en trapte nog vele ballen uit het doel , maar in de 65ste minuut was een met de borst opgevangen bal uit de draai op doel geschoten te machtig voor Senna. Onhoudbaar werd de ban gebroken. De 1-0 was een feit.

Even tevoren was Revo die teveel last had van zijn gekneusde ribben (naast zijn geblesseerde) door de trainer uit zijn lijden verlost door Nouamen B. (terug van vakantie).

Het werd langzamerhand vechten  tegen de bierkaai.  Schoten vlogen tegen lat en paal en in de 82ste  minuut viel de 2-0. De ONA verdediging stortte in en in de laatste 4- minuten vielen er nog drie goals. Het werd uiteindelijk nog een zware nederlaag. Maar, eerlijk is eerlijk, volgens mijn informanten was de nederlaag dik verdiend.

We wisten dat we het zwaar zouden krijgen dit seizoen. Dat is intussen waar gebleken.

Maar van elke nederlaag leer je wat. Ik denk wel dat het overslaan van trainingen, met het niveau wat we nu halen geen optie meer is. We krijgen nog best kansen op punten, maar dan moet het basisniveau wel omhoog. En dat kan best. Vooral als de blessures herstellen en de zieken genezen zijn. ONA heeft best potentie en de weg is nog lang gelukkig.

Laten we hopen dat de KNVB bestuurderen het Competitie Amateurvoetbal, als het zo doorgaat met de Covid besmettingsgraad, even stil leggen. Zo doorgaan lijkt niet echt wijs is mijn mening. Trainen prima, maar gereis en getrek liever niet.