28 oktober 2018 14:00

ONA-GDA 3-1

De gemeente Gouda en haar Sportpunt Gouda houden van plantsoenen. Het ONA plantsoen ligt aan de Walvisstraat. Men hoopt dat de mensen in de wijk kunnen genieten van de boterbloemen in het gras. Men maait het dus het liefst pas als het gras twee kontjes hoog is. Dat is voor een voetbalclub een beetje lastig. Door het hoge gras rolt de bal niet en zie je de lijnen ook niet. Dat is vervelend, maar ONA is een tolerante club en doet er meestal niet moeilijk over.

Deze Zondag hadden we een jonge scheids, die een hekel had aan onbegrensd fluiten. Hij wilde graag binnen de lijntjes kleuren (terecht!) en volgens de regels fluiten. Maar sprak hij “Dan moet ik de lijnen wel kunnen zien”. Als je over het zonovergoten veld rond keek moest je hem gelijk geven.

ONA is geen club van lijntrekkers. Dat was zichtbaar. Maar nu wilde onze gelukkig aanwezige lijndeskundige Arno Douma (een top vrijwilliger) de klus wel klaren. Met de van de Rotaryclub Gouda (een club die graag de lijnen uitzet in het Goudse leven) gekregen kalk kar wist hij het veld weer boven het gras uit te halen. En een half uur na de geplande aanvang kon de wedstrijd beginnen.

Bij de ONA elf heeft dit uitstel slecht gewerkt. Ons team kwam maar niet op gang. Van de plannen om ditmaal van het begin af aan het spel in handen te nemen kwam niets terecht. Integendeel. GDA zette direct druk, vocht voor iedere bal, won bijna elk persoonlijk duel en probeerde compact aan te vallen en te verdedigen.

Het spel van ONA kenmerkte zich door slechte bal aanname, ontstellend veel balverlies en aanvallend onsamenhangend geploeter. De enigen die een voldoende haalden de eerste helft waren de backs Revo J (voor de geschorste Maik Z), licht geblesseerd maar door de pijn heen vechtend, en de nog jonge Colla van S die Chailid K (op huwelijksreis) moest vervangen. Voor de rest was het, hard werkend, achter de feiten aanlopen.

Gaande de wedstrijd werden de aanvallen van GDA gevaarlijker. Een hard ingespeelde vrije trap (in de standaardsituaties was de ploeg gevaarlijk) werd ingekopt Erik (weer in zijn oude doen gelukkig) redde. Een corner bracht een flipperkast situatie, de bal ging naast.

ONA bracht het in de hele eerste helft tot één goede aanval. De hartwerkende Jaouad el J bracht, in een combinatie met Anouar Ch,  Mo F in stelling. Het schot ging naast.

GDA bleef aanvallen en een doelpunt kon niet uitblijven. Een scherp voor de goal gebrachte corner werd van dichtbij in geschoten. Erik was kansloos, 0-1.

Een fout van ONA na de aftrap leverde een minuut later weer een 100% kans op. De bal ging naast. ONA leek rijp voor de slacht. Het kon bijna niet anders of er zouden meer tegentreffers gaan vallen. Erik hield met goed keeperswerk de ploeg nog in de race. Trainer Theo moest iets doen en snel. Tot verbijstering van vele deskundigen langs de kant wisselde hij acht minuten voor rust Mark M en Georgio P voor de van een blessure teruggekeerde Kamal B en de pas laat aangesloten Zacharia B.

Kamal werd verdedigende middenvelder, Soufian Ch ging naar 10. Kort achter de spitsen. Zacharia werd rechter middenvelder en Anouar schoof naar voren. Het directe effect van de ingreep was dat er tot de rust meer evenwicht was, GDA gas terug nam en de rust met de stand 0-1 gehaald werd.

In de rust probeerde Theo het team weer moed in te praten. Hij had alle begrip voor de frustratie. Iedereen werkt best hard, maar niets maar dan ook niets, lukt. Alle dubieuze ballen stuiten de verkeerde kant op. Dat blijft nooit een hele wedstrijd zo. Probeer de duels te winnen en loer op counterkansen. Maak je een goal, dan kan het zijn dat heel het wedstrijdbeeld verandert. Profetische woorden naar later bleek.
In de kleedkamer bleef het onwezenlijk stil. Alle spelers zaten zich op te laden voor het gevecht in de tweede helft.

En het gebeurde waarachtig ook nog. Na twee minuten een snelle aanval over veel schijven. Het schot van Soufian wordt met moeite gestopt. De GDA gasten trekken met veel mensen ten aanval. Maar verdedigend klopte het beter. Na een corner stopt Erik de bal. Een snelle lange bal volgt richting Anouar. Hij spuit weg als Max Verstappen, laat twee tegenstanders staan als kleuters, geeft een harde voorzet en Mo F bewijst zijn waarde weer eens door vanuit een moeilijke positie de bal hard in te schieten. De bal wordt iets van richting veranderd en de keeper is kansloos. 1-1.

De situatie is ineens veranderd. GDA blijft aanvalslustig en komt nog voor de goal van Erik. Maar ONA wint veel meer duels en wordt sterker. Gezegd moet worden dat de ploeg uit Loosduinen nog een goede kans kreeg. Na een corner ontstond weer een hectische situatie voor onze goal waarbij een schot tegen de paal belandde, maar dat was de enige maal dat er echt gevaar was.

Revo kreeg steeds meer last van zijn enkel en werd vervangen door Ihab H. Ihab moest wat minder avontuurlijk spelen dan hij gewend is. Hij deed dit goed. ONA werd veel gevaarlijker. Joeri T en Mike D, veel dominanter dan in de eerste helft, hielden het, goed gesteund door Colla en Ihab, dicht.

Kamal bracht rust en Zacharia meer duelkracht. Twintig minuten voor tijd werd een aanval waarbij Jaouad, Souf, Zacharia en Mo betrokken waren, door Anouar afgerond. 2-1 Dolle vreugde.

GDA probeerde het nog wel, maar was de kracht een beetje kwijt. ONA regeerde nu. Jaouad goochelde zich vrij en schoot over. De keeper moest gestrekt naar de hoek voor een schot van Souf na een prachtige aanval. Mo gooide na slim voorbereidend werk van Jaouad, met een beheerst schot drie minuten voor tijd de deur in het slot. 3-1

De winst was binnen.

Verdiend?

GDA had ons voor de rust af kunnen maken. Een 0-3 achterstand had niet misstaan. Dan was de tweede helft waarschijnlijk anders verlopen. Maar het liep niet zo. Dus de drie punten bleven waar ze uiteindelijk wel hoorden. In Gouda.

GDA heeft een goede ploeg en is deze competitie wel ongelukkig begonnen. De letters GDA staan voor Gabriele dell’Addolorata. Een Heilige die na een jeugd vol drank en vrouwen, monnik werd en zijn leven aan Maria de Moeder van smarten wijdde. Ik denk dat de nederlaag wel past in de verenigingssfeer. Ze zijn het lijden van oudsher gewend. Maar teveel smart maakt wel hard.

Over de scheidsrechter heb ik het tot nu toe niet gehad. Hij viel niet op. Behalve bij het lijnenspel. Dat is een goed teken. Het was dus een goeie.

En nu met de bus naar RVC. Ik hoop dat de terugreis net zo leuk wordt als de heenreis zal worden.