ONA bekert na spannende schotenwisseling door

2 - 2

Groep 1 1e KO ronde groep 1

10 november 2018 17:00

OSV Oud Beijerland – ONA (2-2)

Daar ga je dan. Een troosteloze Zaterdagmiddag. Een bus met spelers en waarachtig ook nog trouwe supporters, die hun kinderen meenemen op avontuur. Een buschauffeur als mantelzorger. Een reis naar Oud Beijerland, een plaats voor de Gouwenaar, die meestal niet verder denkt dan Rotterdam, in het wilde westen gelegen. Voor een bekerwedstrijd en dan ook nog om vijf uur.

OSV (Olympia Sport Vereniging) heet de tegenstander. Uit 1916, dus drie jaar jonger dan wij. Net weer derde klasser geworden. 10 versterkingen. Veel ambitie dus.

Voor ONA is het een verplicht nummer (in het gevoel), maar trainer Theo wil wel winnen. Het is een op een lager niveau spelende ploeg en wie weet welke mooie tegenstander er nog uit de hoge hoed rolt. Bovendien moeten we wegens vele afwezigen, wegens werk, blessures, schorsingen en huwelijksreizen, nogal veel spelers missen en krijgen mensen die minder vaak in de opstelling voorkomen nu een kans om zich te bewijzen.

Dat is het voordeel van een grote selectie van spelers die het niveau aankunnen. We gaan het gewone ONA spel spelen. Vroeg druk zetten en de tegenstander dwingen tot de lange bal en bij balbezit de bal laten gaan en eindeloze dribbelacties vermijden.

De reisbusreis heen verloopt traag. Zaterdagse files in de regen verstoren het tempo. Velen hebben het idee dat Oud Beierland een dorpje is met een veldwachter en een lantaarnopsteker, terwijl we naar een plaats met 25 000 inwoners rijden.

De bus slaat af bij het eerste fikse sportcomplex dat de chauffeur ziet. Het blijkt de broedplaats te zijn waar Adri van Tiggelen (de beroemde spijker) uit het Nederlands Elftal van 1988, bij SHO zijn eerste voetstapjes zette. Vijfhonderd meter verder wordt het even grote sportcomplex van OSV gevonden. Modern, met een fraai clubhuis, grasvelden en kunstgras op het wat zuinig verlichte hoofdveld.

Kleine kleedkamers. We krijgen er twee om de ego’s van de onzen te kunnen uitstallen. Ruimte om de behandeltafel te kunnen opstellen is er niet. De miskoop blijft in de bus en Marcel gaat op de knieen om de kleine reparaties de nodig zijn te verrichten.

De wedstrijd verloopt de eerste tien minuten volgens plan. ONA neemt het spel in handen zet druk en valt aan. Er komen een paar kansen en uit een mooie aanval waarin de als rechterverdediger spelende Revo J de ruimte op de flank vindt en een strakke voorzet aflevert waaruit Mo B, naast Mo F, in de spits begonnen met een fraaie halve omhaal hard inschiet 0-1.

ONA dacht een goed begin is het halve werk en liet direct de teugels vieren. OSV kwam uit de loopgraven viel aan en nam het spel direct over. Het is geen kinderachtige ploeg met frisse, forse, ijverige mannen, die het stevige werk niet schuwen. Waar ze ruimte kregen combineerden ze aardig, met een snelle technisch vaardige handige linkerspits in de hoofdrol, die zijn karakter niet mee had (gezien het irritante klaag- en schopwerk).

Hij bezorgde, multifunctionele Anouar Ch (ook deze wedstrijd weer zeer goed spelend, eerst als rechtsback, later linker middenvelder en uiteindelijk in de spits) veel werk. ONA werd slordiger leed onnozel balverlies en verdedigde op afstand. De tegenstander viel aan en kreeg kansen. Erik moest een paar keer aan de bak. Rond de twintigste minuut ging het helemaal mis. Een diepte bal werd op het middenveld gemist. Erik stond, in tegenstelling tot normaal, niet op vijfmeter lijn, maar op de doellijn, kwam er nog wel razendsnel uit maar was te laat. De aanvaller ging onderuit. Een strafschop volgde en het werd 1-1.

ONA ontdekte op pijnlijke wijze dat het anders moest en ging weer wat scherper spelen. Er volgden een paar aardige aanvallen, maar de schoten waren te slap, om de keeper te verontrusten. Er werd in alle ijver nog steeds veel te veel met de bal gelopen.

RUST

In de rust werden puntjes nog even op de i gezet. Georgio P kreeg vlak voor weer trap tegen de enkel op de oude blessure plek en moest eruit. Ihab kwam op de backplaats. Anouar schoof een linie op. ONA schroefde na rust het tempo en domineerde. Enkele snelle aan vallen liepen nog in de buitenspelval van de grensrechter. De scheidsechter die zeker niet kinderachtig floot, volgde hem braaf. Iets te braaf.

Revo, goed bezig vandaag zowel verdedigend als aanval, bedient Mo B nogmaals. Er volgt een scherpe kopbal, gestopt. In de vijf en vijftigste minuut, een aanval over veel schijven. Kamal B, weer nagenoeg de speler van voor zijn enkelblessure, Zakaria B, hard werkend en dienend spelend, Joeri T ( wat een heerlijke lange passes vandaag), zijn er bij betrokken. Anouar plaatst de bal naar M B die hard inschiet. De dik verdiende 1-2.

ONA ging door Ihab hield de snelle 7 goed onder controle. De man had geel opgelopen kreeg geel en werd vervangen. Mike D had de goede suiker in de thee gekregen en was na rust onherkenbaar. Niet te passeren en nu ging de veroverde bal wel naar de juiste kleur. Mijn mond ging open bij een rush langs drie man , die bij Coen van L erin gekomen voor Mo B (een soort applauswissel) eindigde. Coen deed het goed als invaller veroverde veel ballen een gaf goede steekpasses.

Er kwamen na vlotte aanvallen een paar 100% kansen. Mo F knalde via de keeper tegen de paal. Anouar (doorgeschoven naar de aanval) en Jef V (een beetje bleek spelend ditmaal) schoten tegen de keeper of naast. Mitch S kwam in het veld voor Kamal en het offensief ging door. OSV bleef aanvallen met de moed der wanhoop. Ze veroverden de bal en forceerden een corner. ONA en corners tegen is al jaren geen goede combinatie en dat bleek weer opnieuw. Ondanks alle goede bedoelingen kwam er weer een vogelvrij voor Erik en miste de buitenkans niet. 2-2. Het was de 86-ste minuut!!

Dit kon toch niet. ONA viel direct uit alle macht aan Revo trok als een moderne rechtsback naar voren en speelde na een splijtende pass MO F fraai vrij. Alleen op de keeper afstormend heeft hij misschien slim gedacht, maar slap geschoten. De keeper pakte de bal. OSV dacht : "Als dit ons gelukt is kan er ook weer een wonder gebeuren" en bleef de aanval zoeken. Het werden vermakelijke laatste minuten met kansen aan beide kanten. De scheids gaf ruim de tijd om de match te beslissen maar het bleef 2-2.

Strafschoppen. Strakke kopjes bij OSV, ontspanning bij ONA.

Ik hoorde later dat Joeri (geen strafschopfreak puur sang) profetisch zei : ik scoor met een Panenka (een schitterende technicus die de keeper eens met een stiftje verraste). Vandaar de ontspanning.

De schotenwisseling begon...

MO F cool, 1-0 keeper kansloos. OSV 1-1, Erik kansloos.
Mitch alsof hij 20 jaar ervaring heeft, 2-1 keeper kan niets. OSV 2-2, Erik in de buurt.
Coen ervaren beheerst, 3-2 keeper blijft staan. OSV 3-3, Erik net te laat.
Jef denkt teveel blijft, 3-3 keeper stopt. OSV 3-3, Erik duikt hem uit de hoek!
Joeri geniale gek panenka, 4-3 keeper open mond. OSV 4-4, Erik wuift naar de bal.
Mike aanvoerder, dus 5-4 keeper gokt. OSV 5-5, Erik gokt.
Anouar speels hoog en strak, 6-5 keeper niet in de buurt. ERIK praat en STOPT!

We zijn door. Verdiend. De ontspanning won. Tijdens de terugkeer in de bus begon de derde helft. Blikjes en gezang. Joeri vraagt aandacht voor zijn scorend vermogen. De alcoholtiter was dus al snel wat te hoog. De chauffeur vermoedelijk een Feijenoordsupporter, raakte in Rotterdam Zuid, de weg kwijt. Doen er meer. Martin en Carla brachten hem weer op het rechte pad.

Afspraken voor feesten en serieuze zaken kwamen in gevaar. Maar Asselman doet wat hij belooft. We kwamen op tijd aan bij ONA.