Hillegersberg, vv 1 (zon)

1e klasse B

20 september 2020 14:00

ONA-Hillegersberg 4-4.

50 jaar geleden mocht Willempje Dekker speler van ONA C1 samen met een maatje de stand bijhouden van de eerste klas wedstrijd ONA-Laakkwartier. Willem deed de ONA cijfers, zijn maat die van Laakkwartier. Willem mocht twee keer omhoog, zijn maatje moest acht keer klimmen 2-8. Een treurige dag.

50 jaar later staat dezelfde Willem, die de droevige gebeurtenis jarenlang meegezeuld heeft, als een gelouterde coach, met een dot ervaring, weer in de eerste klasse arena. Nu als coach van zijn ONA. Zijn team is eindelijk terug.

Op volle oorlogssterkte kan niet aangetreden worden. Anouar Chairi, Mike Zielhorst, Revelinio Janga, Stefan Kaptein (over van Gouda), Ihab Hamdoeni, en Jaouad Essanoussi en aanvoerder Mike Degenkamp zijn nog niet beschikbaar. Maar er staat wel een goed team.

Eric van der Laan in de goal. Achter: Nordin Foutoufi (ex Jodan Boys), Didier Klip, Joeri Terlouw, Yassin Abid, Midden: Nouamen Benjaafar, (ex Jodan Boys) Georgio Petrides, Jeffry Velberg. Voor: Fahri Mangoun en Azziz Bouszatti (ex Aarlanderveen) Jaouad El Yaagoubi. Op de bank zitten Yassin Mousoui (mango), Ismael Madi (jeugd) en Younes Lamoui (jeugd).

Hillegersberg, geen hoogvlieger in de eerste klasse vorig seizoen, is de tegenstander. Na deze wedstrijd weet ONA dus misschien meteen waar het staat dit seizoen.

Hillegersberg startte scherp en had de eerste tien minuten een optisch overwicht. Het probeerde , met redelijk succes, met gevarieerde spel, voor de goal te komen. Er ontstonden al snel wat kansen en Erik moest een paar maal flink de hoek in, om orde op zaken te stellen. Rond de 16 werden nog wel eens vrije trappen onnodig weggegeven en Erik moest tweemaal sterk optreden. ONA kwam sporadisch over de middellijn en Jaouad loste een schot, dat ver overging .

Hillegersberg bleef drukken en scoorde na een paar reddingen van Eric naar vrije trappen, een fraaie buitenspelgoal. Maar ook ONA ging wat meer op avontuur. Na twintig minuten volgde een snelle uitbraak door het midden waar Jeffry en Nouamen bij betrokken waren. De bal kwam bij de naar rechts spurtende Azziz, die van twintig meter met buitenkant rechts de bal met een fraaie curve om en over de iets te ver voor zijn doel staande keeper.  1-0.

Een prachtig doelpunt. Na de goal moest Erik nog even een vrije trap onder de lat vandaan tikken voordat 3  minuten later, Yassin (had met zijn snelle tegenstander een moeilijke middag) de bal bij Jaouad bij Fahri bezorgde. Fahri zette Jaouad aan het werk. Een snelle rush volgde, met een scherpe voorzet die de doorgelopen Fahri met binnenkant rechts fraai langs de kansloze keeper schoof. 2-0.

Twee minuten later was het een vlotte combinatie over veel schijven waar Georgio, Azziz en Jaouad  bij betrokken waren, die de bal bij Fahri bracht en die wist er, helaas voor de keeper wel raad mee. Dag keeper, 3-0.

We speelden 25 minuten en het leek na een ziedend schot van Fahri (goed gestopt door de keeper) en een 100% kans van Jaouad, vrij voor het doel na een snelle doorbraak en schot naast de paal, snel over en sluiten te worden.

Maar het liep even anders. Hillegersberg bleef drukken en combineren. De technisch vaardige spelers wonnen meer en meer persoonlijke duels en na een balletje breed in de ONA verdediging kwam de straf bliksemsnel. Doorbraak. Speler vrij voor de goal. In eerste instantie weg tikken van de bal door Erik, maar in tweede instantie bal binnen 3-1.

Drie minuten later was het 2-0, Uit een vrije trap na een zinloze overtreding. De bal zeilde voor en werd ingekopt. 3-2.

Vlak voor rust werd het, na een cadeautje van het middenveld nog drie 3-3. Het werd rust en ONA kon weer overnieuw beginnen.

In de rust plannen te over. De stemming bleef positief. Het moest toch kunnen.

Na rust bleek dat men er bij de tegenstander ook zo overdacht. Hillegersberg was niet meer van onze helft af te slaan en de verdediging moest soms met kunst en vliegwerk situaties klaren. Op de spaarzame momenten dat ONA er uit kwam bleek direct, dat ons aanvals drietal levensgevaarlijk voor de goal is.

20 minuten in de tweede helft komt de bal weer eens op de helft van Hillegersberg. Georgio en Fahri zetten een aanval op, na een actie van Jaouad. In eerste instantie loopt de aanval vast, maar Fahri krijgt de bal weer en speelt de aanstormende Azziz aan. Azziz speelt zich vrij een passeert met een hard schot door het midden de keeper 4-3.

Tegen alle storm in staan we weer voor. Nu nog over de streep tillen.

Hillegersberg wilde niet verliezen. De druk werd nog groter en in de verdediging werd het soms vrouwen en kinderen eerst. Dan ging de bal maar over de lijn. Naarmate de wedstrijd vorderde bleek dat de ploeg conditioneel verder is dan wij op dit moment. De vermoeidheid sloeg meer en meer toe. Ismael M kwam voor de moegestreden Nouamen. Nomen, Klippie, Joeri en Yassin bleven strijden zolang ze konden. Jef en Georgio verzetten bergen werk op het middenveld. Maar de druk werd groter en groter. Aan weerszijden vielen er wat gele kaarten. Het arbitrale trio hield alles zeer goed in de hand (wat zijn neutrale grensrechters toch een groot goed).

Het bleef 4-3 totdat ONA weer eens ten aanval trok en de bal met een overtreding overgenomen werd. Zonder dat iemand ingreep werd de bal door het midden naar het vrijlopende tegenstander geplaatst en er was voor Erik geen redden aan. 4-4.

Het zou toch niet  op een nederlaag uitlopen ? Er waren nog  tien minuten te spelen. Mango kwam nog voor de moegestreden Fahri en de druk bleef. Aan de kant werden de zenuwen steeds meer gespannen. In het veld lieten de aanvallers soms nog even zien dat ze maar weinig ruimte nodig zouden hebben om zelf toe te slaan. Dat hield ONA overeind. Het einde kwam met 4-4 en vriend en vijand zeiden: Het was goed zo!

Naar mijn opinie is het niet zinvol om na deze wedstrijd al conclusies te trekken voor het vervolg van het seizoen. Het wordt best zwaar dat weten we. Maar we hebben een ploeg die in elke samenstelling vechten kan, met een zeer betrouwbare keeper en een voorhoede die onder alle omstandigheden scoren kan. Dat is wel een lekker gevoel.